Våffeldagen - trerätters

Naturligtvis är det bäst med hemgjord våffelmix - men jag använder färdig mix till den här menyn. Tid är pengar.

Ingredienser förutom våffelsmet:
-
creme fraische (jag använder laktosfri)
-röd stenbitsrom
-gräslök eller fint hackad rödlök
-citron
-några skivor kokt skinka
-salladskål
-fint rårivna morötter
-fiberhavregryn
-hemgjord vaniljglass (ska dela med mig senare)
-din favoritsylt
-banan

1) Skär citronen på hälften, skär några fina skivor till garnering och gör citronvatten av resten. 

2) Hacka salladskål och lök. Riv morötterna.

3) Blanda smeten och ta av en tredjedel till huvudrättsvåfflan.

4) Grädda förrättsvåfflan och garnera med en klick creme fraische, stenbitsrom, lök och citronskiva.

5) Bräck den kokta skinkan i stekpanna

6) Blanda rårivna morötter och havregryn i smeten till huvudrätten.

7) Grädda huvudrättsvåfflan och servera med bräckt skinka och fint hackad salladskål.

8) Grädda efterrättsvåfflan (originalsmeten) och servera med sylt, skivad banan och rejält med vaniljglass.

Svårighet:
(1)

Tidsåtgång:
(45 min)


Salamipannkaka (lättare huvudrätt)

För den som är less på mackor kan detta vara ett snabbt och smakrikt allternativ. Det kräver lite teknik vid vändning varför det kan vara bra att pröva några laggar utan salami först.

Ingredienser förutom pannkakssmet:
-
liten, tunnskivad salami (ex. gullsalami)

1. Lägg några salamiskivor i laggen tillsammans med en gnutta smör eller margarin. Låt dem svettas en aning.

2. Slå på smet och stek pannkakan. Här kan det passa att göra lite tjockare pannkakor.

3. Vänd pannkakan och stek andra sidan.

4. Ät pannkakorna nygräddade.

Serveringstips: Råriven vitkål eller morötter och för ovanlighetens skull en öl som dryck.

Svårighet:
(2)

Tidsåtgång:
(15 min)


Pannkakstårta (efterrätt)

Många skulle naturligtvis argumentera att pannkaka är som efterrätt, men inte jag. Här är  i alla fall ett smaskigt recept. Kan med fördel göras på kalla pannkakor. Använd säsongens bär - försommar jordgubbar, sensommar hallon, rödvinbär eller blåbär.

Ingredienser förutom pannkakssmet:
-
vispgrädde
-sylt (efter smak)
-färska bär (efter smak)

1. Stek tunnpankakor i lagg och låt dem svalna.

2. Vispa grädden fluffig.

3. Skölj bären och låt dem rinna av i durkslag.

4. Varva pannkaka, grädde och sylt i flera lager till önskad tjocklek.

5. Garnera överst med grädde och färska bär.

6. För den som har plättlagg (och tålamod) går det att göra plättbakelser på samma sätt.

Serveringstips: Det finns många olika formel av strössel för festliga tillfällen.

Svårighet:
(1)

Tidsåtgång:
(30 min inklusive gräddning)

Ska pröva andra fyllningar också - återkommer!

Pannkaka med pepparrotsröra (lättare huvudrätt)

Det här är ett bra alternativ till er som tycker att sylt är för sött. Det går givetvis bra att ta med sylt också.

Ingredienser förutom pannkakssmet:
-kokt skinka
-riven pepparrot (finns på tub)
-creme fraische (jag använder laktosfri)
-salt

1. Hacka skinkan fint.

2. Blanda samman skinka och creme fraische.

3. Smaka av med pepparrot och en gnutta salt.

4. Blanda en vanlig pannkakssmet.

5. Stek pannkakorna i lagg.

Serveringstips: En krispig sallad.

Svårighet:
(1)

Tidsåtgång:
(20 min)


Pannkaka med västerbottensost och köttbullar (huvudrätt)

Det här är ett gammalt recept som jag längat länge efter att pröva. Västerbottensost är ju min favoritost så jag trodde att det skulle påminna en aning om västerbottenspaj.

Ingredienser förutom pannkakssmet:
-Västerbottensost (eller annan ost med smak)

1. Värm ugnen till 225 °C  (Går även att göra i mikrovågsugn)

2. Smörj en ugnsfast form.

3. Riv Västerbottensost grovt.

4. Blanda en vanlig pannkakssmet. (Alternativt använd färdigstekta pannkakor du har kvar)

5. Stek pannkakan i lagg på ena sidan och vänd.

6. Strö över den rivna osten.

7. När pannkakan är färdigstekt, vik ihop den på hälften och ytterligare en gång på mitten.

8. Placera de hopvikta pannkakorna i den ungsfasta formen

9. Strö eventuellt mer ost på pannkakorna och grädda i ugn till dess osten smält.

10. Stek köttbullarna under tiden. Gör du egna köttbullar får du förbereda dessa innan.

Serveringstips: Rivna morötter och lingonsylt.

Svårighet:
(2)

Tidsåtgång:
(30 min)



Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0